سلف اسمارت

سبک زندگی هوشمندانه

فناوری جدید

پنج فناوری که در سال جدید شکوفا می شوند

تکنولوژی روز به روز پیشرفت می کند و هر روز اختراعات جدیدی وارد بازار می شود. گاهی می توان این فناوری ها را پیش بینی کرد و گفت که بعدها چه تغییراتی اتفاق خواهد افتد. این پیش بینی ها اگر در گذشته اتفاق می افتاد شاید کمتر کسی باور می کرد اما امروزه به دلیل پیشرفت فناوری ها تقریبا تمام پیش بینی ها قابل قبول است.

پیش‌بینی آینده نیاز به جسارت بسیار دارد و در نهایت با احتمال و تردید می‌توان در این باره صحبت کرد. البته دانشمندان، محققان و تحلیلگران حوزه‌های دانش و فناوری همواره با اتکا به علم روز و آنچه محتمل به نظر می‌رسد آینده این حوزه را پیش‌بینی می‌کنند. بهترین راه پیش‌بینی آینده از منظر علم و فناوری جست‌وجو در فعالیت‌ها و پژوهش‌های کسانی که است که آن را می‌سازند. در نهایت ممکن است یک پیش‌بینی تا کمتر از یک سال بعد واقعیت پیدا کند و کاربری آن در زندگی روزمره ما رایج شود و پیش‌بینی دیگر تا سال‌ها بعد در مرحله تحقیق و پژوهش باشد یا به شکلی دیگر توسعه پیدا کند.

در هر صورت علم بی‌وقفه و بدون مرز و محدودیت در حال پیشرفت است و در رشته‌های مختلف هر روز با کشفیات و اختراعات جدیدی مواجه می‌شویم که تا چند سال پیش تصور به وقوع پیوستن آن شبیه به رویایی تخیلی بود. در ادامه با 5 فناوری که به نظر می‌رسد امسال حسابی گل کنند و شکوفا شوند آشنا خواهیم شد.

دوران رنسانس پرداخت الکترونیک
در حالی که بیت‌کوین و توسعه ارزهای الکترونیک مهم‌ترین اخبار فناوری در سال گذشته را به خود اختصاص دادند، پیش‌بینی می‌شود امسال مفهوم پرداخت موبایلی و اینترنتی تغییرات اساسی پیدا کند. در سال‌های اخیر همه فناوری‌های زیست‌سنجی مانند تشخیص چهره، شناسه صدا و اثر انگشت و… برای کمک به خرید سریع‌تر و مطمئن‌تر توسعه پیدا کرده‌اند. بنابراین امروز شما می‌توانید هویت خود را به آسانی و بسیار قابل اعتماد، برای یک فروشنده مشخص کنید و پرداخت اینترنتی را انجام دهید.

از طرف دیگر تحول محاسبات کوانتومی که یکی از دستاوردهای سال گذشته بود، نقش مهمی در توسعه ارزهای الکترونیک دارد. در این محاسبات با کمک گرفتن از رفتار انرژی در سطح زیراتمی، پردازش توابع محاسباتی بسیار سریع‌تر از ریزپردازنده‌های امروزی انجام می‌پذیرد.

با توسعه پرداخت الکترونیک و بانکداری الکترونیک در چند سال اخیر، امروزه بخش بزرگی از تبادلات بانکی به صورت الکترونیک انجام می‌شود و از این رو نیاز به مصرف کاغذ کاهش پیدا کرده است. انتظار می‌رود همراه با رواج استفاده از ارز الکترونیک هرچند سال‌های آینده در جهان، با بانکداری سبز و بدون کاغذ امیدوار بود. هرچند پیش از دستیابی به این هدف باید چالش های امنیتی و اقتصادی ارزهای الکترونیک نیز حل شود.

توسعه اینترنت اشیا با پیشرفت فناوری ارز دیجیتال
اینترنت اشیا چند سالی است که به شکل کاربردی به کار گرفته می‌شود و در بعضی محصولات دارای فناوری پیشرفته استفاده شده است. اما هنوز موضوعی نیست که بتوان بخوبی آن را درک کرد و کاربرد آن را در زندگی روزمره مشاهده کرد. آنچه از اینترنت اشیا می‌خوانیم و می‌شنویم محدود به حدس و گمانی است که برای آینده پیش‌بینی می‌شود و تا واقعیتی که قرار است این فناوری به آن برسد فاصله بسیار دارد.

توسعه اینترنت اشیا در تعدادی از فناوری‌ها به قدری فراتر از انتظار پیش رفته است که باید منتظر ماند تا زیرساخت‌های لازم برای آنها به وجود آید. برای مثال امروز خودروها می‌توانند به کمک اینترنت اشیا، نوآوری‌های بسیار متنوعی داشته باشند. اما همچنان باید به فکر توسعه جاده‌ها، پمپ‌های بنزین و گاز و بسیاری فناوری‌های جانبی دیگر بود. اما آنچه انتظار می‌رود در سال جدید به آن دست پیدا کنیم، استفاده از اینترنت اشیا در وسایلی است که زیرساخت‌های مناسب در آنها موجود است. به‌عنوان مثال با اضافه کردن حسگرهای هوشمند به گوشی‌های تلفن همراه هوشمند، می‌توان این دستگاه‌ها را به یک دستیار دیجیتالی برای سفارش پیتزا یا خاموش کردن چراغ‌های خانه از راه دور، تبدیل کرد.

در صورت رواج استفاده از پول مجازی یا اینترنتی، کاربری اینترنت اشیا به مراتب بیشتر و مفیدتر نیز خواهد شد. در واقع این فناوری با ثبت دیجیتالی داده‌ها روی صدها و هزاران رایانه، خطر سرقت اطلاعات را به شدت کاهش می‌دهد. اینترنت اشیا به همراه ارز دیجیتالی می‌تواند شهر هوشمند را به معنای واقعی بسازد و کنترل انرژی سیستم‌های گرمایشی یا چراغ‌های راهنمای ترافیک شهری را به خوبی مدیریت کند.

در سال پیش رو، شرکت‌ها از برنامه‌ها و نرم‌افزارهای مخصوص برای برقراری ارتباط بین پایگاه داده‌های مختلف و سرویس‌های رایانه‌ای استفاده می‌کنند. برای دسترسی بهتر به این داده‌ها، ترکیب اینترنت اشیا و ارز دیجیتال می‌تواند راه ارتباطی مناسب و ایمنی میان تولیدکنندگان، خرده‌فروشان، توزیع‌کنندگان و دیگر بخش‌های یک کسب و کار بزرگ باشد.

پیدا کردن واقعیت افزوده در جایگاه اصلی
تاکنون چند بار از خیر خرید لباسی به علت نداشتن وقت کافی برای امتحان کردن آن پیش از خرید گذشته‌اید؟ چند بار محصول بسته‌بندی خریده‌اید که داخل آن متفاوت با چیزی بوده که تصور می‌کردید؟ واقعیت افزوده قرار است بزودی این دردسرها را برای خرید کمتر و شما را در انتخاب محصول و پوشاک مناسب راهنمایی کند. امسال یا دست کم در آینده‌ای نه چندان دور به کمک عینک‌های واقعیت افزوده می‌توانید لباسی که انتخاب کرده‌اید را به شکل مجازی روی تن خود امتحان کنید و شکل و ابعاد محصولی که برای خرید در نظر دارید را مشاهده کنید.

حدود ده سال پیش و قبل از رواج گوشی‌های تلفن هوشمند، تقریبا غیرممکن بود فردی را ببینید که در روز بیش از پنج ساعت به گوشی خود خیره می‌شود. اما در سال گذشته، گردن درد که از عوارض جانبی سروکار داشتن بیش از حد با گوشی تلفن است، به یکی از بزرگ ترین مشکلات سلامت جوانان تبدیل شد.

واقعیت افزوده از زمان اختراع تاکنون کاربری اصلی خود را در دنیای فناوری پیدا نکرده بود. این فناوری تاکنون بیشتر در بازی‌های رایانه‌ای و دیدن برنامه‌های نمایشی سه بعدی استفاده شده است. حال فرض کنید این فناوری در کنار گوشی همراه شما قرار گیرد، اما این بار نه فقط برای بازی، بلکه برای استفاده ساده‌تر از گوشی هوشمند. شما می‌توانید از عینک‌های واقعیت افزوده در حالی استفاده کنید که گوشی تلفن در جیب و کیف شما است. به این ترتیب دیگر به دلیل کار زیاد با گوشی دچار گردن درد نخواهید شد.

البته این فناوری استفاده‌هایی در ابعاد وسیع‌تر هم دارد. خلبانان می‌توانند با استفاده از واقعیت افزوده داده‌های پرواز را روی شیشه هواپیما زیرنظر داشته باشند تا از بروز خطر تا جای ممکن جلوگیری شود. در حالت دیگر فرض کنید به کشور دیگری سفر کرده‌اید که زبان آنجا را نمی‌دانید. هنگام عبور و مرور در خیابان‌ها به خصوص اگر خودتان رانندگی کنید، می‌توانید از واقعیت افزوده برای ترجمه تابلوهای خیابان کمک بگیرید.

ربات‌ها، هوشمندتر و کاربردی‌تر از همیشه
مفهوم ربات با آنچه بسیاری از ما تصور می‌کنیم کاملا متفاوت و در واقع مفهومی گسترده‌تر از ربات‌های معروف انسان‌نما است. همه ما هنگام رزرو آنلاین بلیت هواپیما یا بررسی حساب بانکی خود به صورت الکترونیک در حال تعامل با ربات‌ها هستیم. بنابراین ربات لزوما با انسان صحبت نکرده و رفتاری شبیه انسان را تقلید نمی‌کند. تعامل ربات‌ها با دنیای واقعی هر سال بیشتر می‌شود و اکنون از یک مفهوم خاص و ویژه، در بخش مهمی از زندگی ما قرار گرفته‌اند.

ربات‌ها در آینده قرار است دستیار دیجیتال افراد در جزئی‌ترین مسائل زندگی روزمره باشند. تصور کنید برای خرید یک کالا به فروشگاه می‌روید و ربات شخصی شما در گوشتان زمزمه می‌کند که نیازی به این کالا ندارید و در خانه همین محصول را دارید. یا ربات هوشمند محصول مشابهی را به شما پیشنهاد می‌دهد که بیشتر به کار شما می‌آید و کاربری آن مطابق با نیاز شما است.

البته این ربات قرار نیست رباتی شبیه ربات‌های فیلم‌های علمی تخیلی شبیه انسان باشد. در واقع شما یک هوش مصنوعی در اختیار دارید و کافی است اطلاعات شخصی خود را در اختیار ربات شخصی خود قرار دهید و دیگر به چیزی فکر نکنید. با این حال هنوز در مورد امنیت استفاده از این فناوری و فناوری‌های مشابه تردیدهایی وجود دارد که قطعا با توسعه این فناوری‌ها امنیت آنها نیز روز به روز بیشتر می‌شود.

سرعت باورنکردنی نسل پنجم اینترنت همراه
همانطور که شبکه‌های اینترنت همراه هر روز سریع‌تر و پیشرفته‌تر می‌شود، انتظار می‌رود شبکه 5G با سرعتی حدود 10 برابر بیشتر از شبکه 4G قابل دسترس باشد. بر این اساس این شبکه پتانسیل آن را دارد که انقلابی برای کاربران اینترنت همراه رقم بزند. در حالی که میانگین سریع‌ترین سرعت اینترنت 4G در جهان 42/19 مگابیت بر ثانیه است، اینترنت 5G قرار است سرعت حدود 5 گیگابیت بر ثانیه داشته باشد.

امروز همه به دنبال دسترسی به اینترنت همراه سریعتر هستند و نسل پنجم اینترنت بدون سیم، یکی از جهش‌های بزرگ و مهم در این حوزه است. نسل جدید اینترنت همراه علاوه بر سرعت بیشتر، تاخیر زمانی کمتری خواهد داشت و علاقه‌مندان به بازی‌های آنلاین گروهی می‌توانند بدون نگرانی از آن استفاده کنند. عملکرد بهتر این نسل در مراکز جمعیتی متراکم، به این معناست که در جایی با جمعیت متراکم، افراد با مشکل قطع ناگهانی ارتباط یا کاهش سرعت روبه‌رو نمی‌شوند. نسل جدید اینترنت همراه فقط محدود به استفاده در گوشی‌های موبایل نیست و در فناوری‌های روز مثل خودروهای خودران، گجت‌های پوشیدنی و سایر دستگاه‌هایی که مجهز به اینترنت اشیا هستند، کاربرد دارد. این فناوری هنوز اجرایی نشده است و احتمالا هزینه آن نیز در ابتدا بالاست، اما به نظر می‌رسد تا سه سال آینده پوشش‌دهی آن در جهان گسترده خواهد شد.

منبع: جام جم آنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *